İşitme kaybı, bir kişinin sesleri normal seviyede duymakta zorluk çekmesidir.
Dünya genelinde her beş kişiden biri bir şekilde işitme kaybı yaşamaktadır. Yaşlandıkça duyma yeteneğimiz değişir: yaklaşık her 10 kişiden 1'i 60 yaşında işitme kaybı yaşarken, her 10 kişiden 6'sı 90 yaşında işitme kaybı yaşar.*
İşitme kaybı belirtileri?
İşitme kaybına ne sebep olur?
İşitme kaybı genelde, iç kulakta, kokleadaki saç hücrelerinin hasar görmesi nedeniyle meydana gelir. Bu küçük saç hücreleri ses dalgalarını algılar. Koklea genellikle yaşlandıkça seslere karşı daha az duyarlı hale gelir, bu nedenle bir miktar hassasiyet kaybederiz ve işitme duyumuz bozulur.
Diğer durumlarda işitme kaybı, yüksek sese uzun süre maruz kalma, genetik faktörler, fiziksel yaralanma, hastalık veya enfeksiyondan kaynaklanabilir.
İşitme kaybı hangi sorunlara neden olabilir?
İşitme kaybı başkalarıyla iletişimi zorlaştırdığı için, insanların sosyal aktivitelere daha az katılmasına neden olabilir. Bu durum yaşam kalitenizi etkileyebilir ve sosyal izolasyona yol açabilir.
İşitme kaybı genellikle insanlar yaşlandıkça bir sorun haline gelir. İşitme kaybı sosyalleşmeyi ve aktif kalmayı zorlaştırdığından, işitme kaybı olan kişiler hoşlandıkları şeylerden daha azını yapabilir, sosyal ortamlardan uzakta kalabilir ve bu durum yalnızlığa yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı, işitme kaybı ne kadar erken ele alınır ve tedavi edilirse o kadar iyi olur.
İşitme kaybı türleri
Sensörinöral işitme kaybı
Bu, en yaygın işitme kaybı türüdür ve iç kulak veya işitme siniri hasar gördüğünde ortaya çıkar. Çoğu durumda kalıcıdır.
1. İşitme siniri
2. İç kulak
İletim tipi işitme kaybı
Ses dış kulaktan iç kulağa geçemediğinde, buna iletim tipi işitme kaybı denir. Bunun nedeni enfeksiyon gibi bir tıkanıklık veya sıkışmış kulak kiri olabilir. Kulak zarının veya orta kulaktaki kemikçiklerin hasar görmesinden de kaynaklanabilir. Birçok vakada tıbbi olarak tedavi edilebilir.
1. Dış kulak
2. Orta kulak
Karma işitme kaybı
Bu, aynı kulakta hem sensörinöral işitme kaybının hem de iletim tipi işitme kaybının meydana geldiği durumdur. İletken bileşenin tedavi edilmesi işitme kaybının azaltılmasına yardımcı olabilir, ancak sensörinöral işitme kaybı büyük olasılıkla devam edecektir.
1. Koklea