Bernafon logo

İşitme kaybı nedir?

İşitme kaybı ve tedavisinin sağlığın korunmasına nasıl yardımcı olduğu hakkında detaylı bilgi edinin.

İşitme kaybı, bir kişinin sesleri normal seviyede duymakta zorluk çekmesidir.

Dünya genelinde her beş kişiden biri bir şekilde işitme kaybı yaşamaktadır. Yaşlandıkça duyma yeteneğimiz değişir: yaklaşık her 10 kişiden 1'i 60 yaşında işitme kaybı yaşarken, her 10 kişiden 6'sı 90 yaşında işitme kaybı yaşar.*

İşitme kaybı belirtileri?

İşitme kaybının kendi kendine teşhis edilmesi zor olabilir, çünkü işitme kaybı semptomlarının çoğu kademeli olarak gelişir. İşte işitme kaybının dikkat edilmesi gereken bazı ana belirtileri.
1
Özellikle kalabalıkta veya diğer arka plan gürültülerinde başkalarını anlamakta güçlük.
2
Sık sık başkalarından konuşmalarını veya kendilerini tekrar etmelerini istemek.
3
Televizyonun veya radyonun sesini yükseltmeye ihtiyaç duymak.
4
Sohbetlerden geri çekilme veya sosyal durumlardan kaçınma.

İşitme kaybına ne sebep olur?

İşitme kaybı genelde, iç kulakta, kokleadaki saç hücrelerinin hasar görmesi nedeniyle meydana gelir. Bu küçük saç hücreleri ses dalgalarını algılar. Koklea genellikle yaşlandıkça seslere karşı daha az duyarlı hale gelir, bu nedenle bir miktar hassasiyet kaybederiz ve işitme duyumuz bozulur. 

Diğer durumlarda işitme kaybı, yüksek sese uzun süre maruz kalma, genetik faktörler, fiziksel yaralanma, hastalık veya enfeksiyondan kaynaklanabilir.

İşitme kaybı hangi sorunlara neden olabilir?

İşitme kaybı başkalarıyla iletişimi zorlaştırdığı için, insanların sosyal aktivitelere daha az katılmasına neden olabilir. Bu durum yaşam kalitenizi etkileyebilir ve sosyal izolasyona yol açabilir.

İşitme kaybı genellikle insanlar yaşlandıkça bir sorun haline gelir. İşitme kaybı sosyalleşmeyi ve aktif kalmayı zorlaştırdığından, işitme kaybı olan kişiler hoşlandıkları şeylerden daha azını yapabilir, sosyal ortamlardan uzakta kalabilir ve bu durum yalnızlığa yol açabilir. Bu nedenlerden dolayı, işitme kaybı ne kadar erken ele alınır ve tedavi edilirse o kadar iyi olur.

İşitme kaybı türleri

Sensörinöral işitme kaybı

Bu, en yaygın işitme kaybı türüdür ve iç kulak veya işitme siniri hasar gördüğünde ortaya çıkar. Çoğu durumda kalıcıdır.

1. İşitme siniri
2. İç kulak

İletim tipi işitme kaybı

Ses dış kulaktan iç kulağa geçemediğinde, buna iletim tipi işitme kaybı denir. Bunun nedeni enfeksiyon gibi bir tıkanıklık veya sıkışmış kulak kiri olabilir. Kulak zarının veya orta kulaktaki kemikçiklerin hasar görmesinden de kaynaklanabilir. Birçok vakada tıbbi olarak tedavi edilebilir.

1. Dış kulak
2. Orta kulak

Karma işitme kaybı

Bu, aynı kulakta hem sensörinöral işitme kaybının hem de iletim tipi işitme kaybının meydana geldiği durumdur. İletken bileşenin tedavi edilmesi işitme kaybının azaltılmasına yardımcı olabilir, ancak sensörinöral işitme kaybı büyük olasılıkla devam edecektir.

1. Koklea

İşitme testimize katılın

İşitme kaybı olan kişilerin hikayeleri

A man called Dietmar Ludewig working with his hands.

Müşteriler ve mimarlarla iletişim kurarken ne söylendiğini anlamak benim için çok önemli. (...) Bernafon işitme cihazları sayesinde konuşulanları tekrar algılayabiliyorum - normal bir şekilde.

Dietmar Ludewig

Bağımsız zanaatkar, İsviçre

A man called John Guttink seen from the side.

Bernafon işitme cihazları olmasaydı uçamazdım, çünkü yardımcı pilot veya kule ile iletişim kuramazdım ve bu hobi benim için mümkün olmazdı.

John Guttink

Amatör pilot, Hollanda

A man called Jean François Bérard seen in profile.

Yavaş yavaş daha iyi duyuyorum, günlük hayata ve insanlarla çalışmaya daha iyi adapte oluyorum.

Jean-François Bérard

Baş aşçı, Fransa

*Dünya işitme raporu. Cenevre: Dünya Sağlık Örgütü, 2021. Ruhsat: CC BY-NC-SA 3.0 IGO.